Köszöntő - ...:::Csömödéri Közös Önkormányzati Hivatal:::...

Tartalomhoz ugrás

Köszöntő

Kedves Látogató!

Szeretettel köszöntöm Önt Csömödér község honlapján. Kérem, legyen a vendégem egy virtuális sétára. Tekintse meg a hétszáz éves településünk történelmi, természeti és idegenforgalmi értékeit. Nyerjen betekintést a helyi közösségi életbe, ismerje meg Csömödér mindennapjait.

Büszkék vagyunk az 1913. április 8-án falunkban született – „a magyar szabadságnak és függetlenségnek őriző emberére” – Kővágó Józsefre, aki kisgazda politikusként 1945 és 1947 között Budapest polgármestere volt, és elévülhetetlen érdemeket szerzett a főváros ellátásának és újjáépítésének megszervezésében. Emléktáblája a kultúrház falán látható.

Büszkék vagyunk a falu központjában található gyönyörű platánfákkal szegélyezett parkban elhelyezkedő
Közösségi térre és a mindennapi életünket színesítő önszerveződő, civil közösségekre.

A honlapon történő barangolással remélem kedvet kap ahhoz, hogy eljöjjön hozzánk, eltöltsön nálunk néhány napot, részt vegyen rendezvényeinken és megismerje az itt élők vendégszeretetét is.
Csömödér látnivalói
Községünk a csodálatos Göcseji tájegység szelíd dombokkal tagolt, hatalmas erdőkkel borított, a dél-zalai dombságot a zalai dombságtól elválasztó észak- kelet-délnyugat irányú völgy északi peremén, a Cserta patak jobb partján épült. Itt, ebben a völgyben három patak – a Cserta, a Berek patak és az Alsó –Válicka- találkozik.  A patakok tiszta vize, a vadakban gazdag erdők, szőlőhegyek, a tiszta levegő, a rendezett, virágos környezet, a településünket átszelő, hazánk leghosszabb kisvasúti hálózata a Csömödéri Állami Erdei Vasút, a turistaszálló, a Zalaegerszeg-Rédics vasútvonal, a dombok között tekergő Kerékpáros élménytúrák, a Zala Kétkeréken kerékpárút, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kék Túra útvonalai, a falu határában lévő horgásztó és a Levendula Farm számtalan élményt biztosít az idelátogatóknak.

A környék kirándulóhelyei, mint a XIII. századi Mároki- kápolna, a kilátó, a Csömödér és Páka közötti  erdős szakaszon található 1951-1955 években az ország déli határszélének elsődleges védvonalaként megépített több elemből álló erődrendszere (Maginot-vonal), a Szécsiszigeti Kerka Vízimalom Múzeum és bivalyrezervátum, az Andrássy-Szapáry kastély és  római katolikus templom, az iklódbördőcei határban található védett virággá nyilvánított tavaszt hívogató tőzike és hóvirág, az ország területén csak ritka helyeken fellelhető később nyíló kockás kotuliliom, a Szécsisziget és Iklódbördőce között a régi miseút mellett található réten magasra nyúló több száz évet megért kocsányos tölgyek, a Vétyemi Ősbükkös, a Budafapusztai Alborétum, a Kistolmácsi-víztározó, az olajipar bölcsőjeként számon tartott Bázakerettye, a termálstrand, a dr. Papp Simon Emlékpark, a helyi védelem alatt álló – a göcseji építészeti alapokat figyelembe vevő – „camp”-nek nevezett településrész, a Budafapusztai Arborétum közelében található „Szénhidrogén-bányászat története Zalában” című kiállítás és Buda Ernő bányamérnök munkásságát bemutató emlékszoba, a Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark, a Lenti Parkerdő és Vadvirág tanösvény, a kisvasúti végállomásnál található Lenti Erdei és Vasúti Múzeum, ahol „Göcsej kincsei, az erdő és a fa” című látványos és színes kiállítás keretében az erdei vasút mellett, az erdő titkai, és a fatelep története is megismerhető. A rádiházi Kabala Ménes, a novai Nagyboldogasszony templom, a   lentiszombathelyi és mumori szép művű fa haranglábak, a pákai Szent Péter és Szent Pál apostolok római katolikus plébániatemplom, az Öveges József emlékház, a Csokma-hegyi Háromszenteki- kápolna, a Kerka-mente Natúrpark, mely Pákától Csörnyeföldig 12 km hosszan húzódó szőlő és erdő borította hegyhátat ölel magába, a Dömeföldi Tájház mind-mind olyan érték, ami az itt eltöltött időt felejthetetlenné teszi.
Mindezen látnivalók mellett a környékünkön található vendéglátóhelyek jellegzetes zalai ételekkel és a zalai emberekre jellemző vendégszeretettel várják az idelátogatókat. A tájjellegű ételek, mint a dödölle, a krumliprósza, a tökös-mákos rétes, a gombuca, kerekrépa leves nagy múltra tekintenek vissza. Aki zamatos ételeink mellé borainkat is megkóstolja, maradandó gasztronómiai élménnyel gazdagodik.

Ha mindezen élmények átélése után kedvet kap ahhoz, hogy ellátogasson hozzánk, szívesen látjuk.                            


Őszinte barátsággal:

Tomposné Gyuricza Judit
    polgármester
A környék településeinek látnivalói
Vissza a tartalomhoz