2021-től változik a gépjárművek adóztatása

Tartalomhoz ugrás

2021-től változik a gépjárművek adóztatása

...:::Csömödéri Közös Önkormányzati Hivatal:::...
Közzététel szerző: Admin itt Tájékoztatás · Hétfő 11 Jan 2021
Tags: gépjárműadó2021NAV
Megjelent az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény, mely több pontban is érinti a gépjárműadóztatás kérdését.
 
 
2021. január 1-től a gépjárműadóval kapcsolatos adóhatósági feladatokat az önkormányzati adóhatóság helyett az állami adó- és vámhatóság (NAV) látja el.
 
 
A 2021. január 1-jét megelőző időszakra eső gépjárműadó ügyekben – az adókötelezettség megállapítása, az adó beszedése, végrehajtása – az adóhatósági feladatokat továbbra is az Önkormányzati Adóhatóság végzi.
 
Ennek megfelelően a 2020. december 31-ig fennálló gépjárműadó tartozásokat továbbra is az önkormányzati gépjárműadóadó számlákra kell megfizetni:
 
 
A gépjármű tulajdonosoknak és üzembentartóknak ezután sem kell adatbejelentést tenni az adóhatóság felé. A közúti közlekedési nyilvántartási szerv a járműnyilvántartásából a tárgyév január 1-jei állapotnak megfelelő adatokat január 20. napjáig közli az állami adó- és vámhatósággal. Ezt követően havonta frissül az adatbázis.
 
 
Az önkormányzati adóhatóság 2021. január 15-ig adatot szolgáltat az állami adó- és vámhatóság számára a nála 2020. december 31-én nyilvántartott adómentes gépjármű forgalmi rendszámáról és a gépjármű üzembentartójának, tulajdonosának azonosító adatairól, valamint a mentesség jogcíméről, így ezekről az adózóknak külön bejelentést nem kell tenniük.
 
 
2021. január 1-jét követően az új mentességre vagy adókedvezményre jogosító körülményekről kizárólag az adózó bejelentéséből értesülhet az állami adó- és vámhatóság. Az adózók bejelentési kötelezettsége csak azon esetekben nem szükséges, amelyekben a járműnyilvántartásából az adókedvezményre való jogosultság ténye megállapítható, ilyen az autóbuszoknak, tehergépjárműveknek a megfelelő környezetvédelmi osztályba sorolása.
 
 
További információk az állami adó- és vámhatóság hivatalos honlapján lesznek megtekinthetők. / https://www.nav.gov.hu  /
 
 
 
 
                                                                                        Kovácsné Horváth Anikó
 
                                                                                                        jegyző


Vissza a tartalomhoz