A fiatalság lázadó erejét is ünnepeljük március 15-én

Tartalomhoz ugrás

A fiatalság lázadó erejét is ünnepeljük március 15-én

...:::Csömödéri Közös Önkormányzati Hivatal:::...
Közzététel szerző: Korosa Titanilla itt zaol.hu · 14 Március 2020
Pénteken mindkét településen tartottak megemlékezést az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére.

A csömödéri hősi emlékműnél a pákai iskola diákjainak műsora a koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt elmaradt. Beszédet Tomposné Gyuricza Judit polgármester és Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke mondott.
– A forradalom elindítói és főszereplői a szabadságvágyó, újat akaró, radikális fiatal értelmiségiek voltak – fogalmazott a polgármester.
– Ezen a napon ünnepeljük a fiatalságot is, az ifjúság lázadó erejét, az új nemzedékek örök vágyát egy tisztább, igazságosabb, jobb világra. Becsüljük meg 1848 emlékezetét, hogy megtanuljuk belőle valóra váltani a szabadságot.


/Bene Csaba is koszorúzott a csömödéri emlékműnél/

Bene Csaba arról beszélt, hogy ezt az ünnepet minden rendszer, a legkülönbözőbb politikai irányzatok és mozgalmak is magukénak vallották a múltban.
– 1848. március 15-én fel­emelte szavát a nemzet – mondta az alelnök. – A szabadságot nem egy arctalan tömeg vívta ki. A szabadságot az alkotni képes, a közös célokért tenni tudó és tenni akaró egyének teremtették meg. A polgári forradalom lehetősége az emberek összefogásának eredménye volt. A nemzet összetartozásának tudata 1848 óta a leggazdagabb szellemi, erkölcsi és érzelmi erőforrásunk. Ez teszi ma is aktuálissá Petőfi szavait: Bárkié is a dicsőség, a hazáé a haszon.


Vissza a tartalomhoz